Arman ACAR

Girişim, Reklam, Teknoloji


Bağımsız Oyun Geliştirenlerin Oyun Sektörüne Etkisi

Dijital oyun sektörü gelişmekte ve değişmekte olan dünya ekonomisinde artık çok önemli bir pazar. Oyun dünyasında adından çokça söz ettiren büyük yüksek bütçelerle birçok farklı oyunu tüketicilerle buluşturuyor. Her geçen zaman daha yenisini daha kalitelisini sunmak için büyük paralar harcıyor. İstisnai durumlar olsa da pek çok firma parasal ve zamansal olarak harcadıkları bu emeklerin karşılığını fazlasıyla geri alabiliyor.

 Günümüzde Oyun Üreticileri

Oyun dünyasını yakından takip eden tüketicilerin çokça aşina olduğu EA, KONAMI, UBISOFT gibi firmalar bu sektörde çıtayı epey yukarı taşımış durumdadır. Kendileriyle maddi olanaklar açısından benzer firmalarla devamlı bir rekabet içinde olan bu oyun üreticilerine yakın zamanda sürpriz bir rakip daha dahil oldu.

Alışılmışın dışında ve daha az maliyetli ürünler ortaya koymak isteyen bazı kişiler kendilerinden pek çok anlamda büyük olan bu firmalara karşı bir yarışa giriştiler ve hafife alınmayacak derecede başarılı oldular. Oyunseverlerin ‘Bağımsız Oyun (Indei Games)’ olarak nitelendirdikleri bu yeni ürünler pazara yeni bir soluk getirdi.

 Bağımsız Oyun Hakkında

Düşük bütçeyle oluşturulan basit grafikleri sıra dışı bir senaryo ve kusursuz kurgu ile birleştirince yıllardır benzer oyunları oynamaktan sıkılan oyun severlere yeni kapı açmış oldular. Bu pazara hakim oyun firmalarından bağımsız olarak çalışan bağımsız oyun üreticileri sektöre yepyeni bir soluk getirdi.

 Bağımsız Oyun ve Sektörel Etki

Indei oyunların piyasaya sürüldüğü ilk zamanlarda sektör büyük paralar harcanarak üretilmiş ve bu yüzden tüketici tarafından ucuz olmayan ücretler karşılığında satın alınan ürünlerle doluydu. Yıllardır bu pazara hakim dev firmalar ile birkaç bağımsız yapımcının başa çıkamayacağı konuşuluyordu. Indei oyunların sahip olduğu özgün senaryolar ve eğlenceli yapısı kısa sürede oyun tutkunların beğenisini kazanarak oyun pazarına hızlı bir giriş yaptılar.

Tüketici üzerinde yaptığı bu etki Steam gibi dijital platformlarda oyunları tüketici ile buluşturan şirketlerin dikkatini çekti. Hiç vakit kaybetmeyerek Greelight adında bir uygulama geliştirerek bağımsız yapımcıların geliştirdiği bu özgün oyunları tüketici ile buluşturdu ve oyun dünyasına yeni bir boyut getirdi. (Gerçi şu anda Greenlight’ı emekli ediyor ve Direct ile birleştirerek daha da güçlü bir modele geçiyor) Büyük firmalar gibi herhangi bir dağıtıcıya sahip olmayan Indei oyunlar böylelikle oyun pazarına giriş yaparak düşük bütçeyle de bu sektörde yer edinebileceğini gösterdi.



“Bağımsız Oyun Geliştirenlerin Oyun Sektörüne Etkisi” için bir cevap

  1. Verdiğiniz bilgiler için teşekkürler. Aslında iyi bir ekiple düşük bir bütçeniz olsa Dünya çapınnda oyunlar yapabilirsiniz! Türkiye’de de çok değerli yazılımcılar bu işin peşinde inşallah iyi şeyler olur. Teşekkürler…

    Beğen

Yorum bırakın

WordPress.com’da bir web sitesi veya blog oluşturun