Arman ACAR

Girişim, Reklam, Teknoloji


Instagram’ın Beğenileri Gizlemesi Ne Anlama Geliyor?

Geçtiğimiz Nisan ayında bazı test kullanıcılarının yayınladığı, sonradan da net bir şekilde ortaya çıkan Instagram’ın beğenileri gizleme güncellemesi dün itibari ile 9 ülkeye genişletildi. Başlangıç olarak Avustralya, Brezilya, Kanada, İrlanda, İtalya, Japonya ve Yeni Zelanda da ki Instagram kullanıcılarında gelen güncelleme ile beğeniler ve video izlenme sayıları gizlenmeye başladı.

https://platform.twitter.com/widgets.js

Instagram bu güncelleme ile neyi değiştiriyor?

Yapılan bu güncelleme ile fotoğrafların altında olan beğeni sayıları ve videoların altındaki izlenme sayıları ortadan kalkıyor. Yani artık bir içeriğin kaç kişi tarafından beğenildiğini ya da izlendiğini sadece o içeriğin sahibi bilebiliyor olacak.

Instagram bu güncellemeyi yaparken kısaca insanların sayılara bağlı değil, kaliteli içeriklere daha rahat odaklanmalarını hedeflediğini belirtiyor. Fakat gerçekten beklentileri bu mu? Emin değilim.

Konu hakkında yayınlanmış yüzlerce yazı ve tweetten çıkardığım kadarıyla genel olarak insanların yorumları ise şöyle:

  • Bir yarış içerisinde olduğunu düşünen, çok inandıkları bir içeriğin az beğeni aldığı için kötü gözüktüğünü düşünen kişiler durumdan memnun.
  • Kendi selfiesinin az beğenildiği için dışarıdan kötü gözüktüğünü düşünen kişiler memnun. (Az beğeni almaları kendilerini çirkin hissettiriyormuş)
  • Arkadaşlarıyla ya da başka takipçileri ile karşılaştırılmayacağını düşünenler memnun.
  • Hali hazırda çok beğeni ve izlenme alıp bunu göstermekten memnun olan kişiler mutsuz.
  • Influencer ve celebrity ajansları ile markalar, etkileşim oranlarının hesap matematiği değişeceği için düşünceli

Bu değişiklik reklam sektörünü ve influencer pazarını nasıl etkiler?

Etkileşim hesaplaması bir çok değişkenin bir arada çeşitli formüllerin oluşturulması ile bulunuyor. Bu noktada beğeni ve izlenmeler önemli birer etkendi. Fakat bunların gizleniyor olması veri bazlı işlem yapan firmaların işini biraz zorlaştırsa da hesap matematiğinin önünü kapatmıyor. Bu noktada veri bazlı işlem yapan ve verileri anlamlandırıp müşterisine sunan ajanslar ile bu verilere odaklı çalışan markalar az biraz zorluk yaşasalar da bir kayıp yaşamayacaklardır.

Veri bazlı ilerlemeyen marka ve ajanslar maalesef manuel olarak onlara iletilen rakamlarla ilerlemek ve hatta güvenmek zorunda kalacaklardır. Bu işlerini sekteye uğratmaktan çok, para hatta daha da kötüsü belki de prestij kaybetmelerine sebep olacaktır.

Sosyal ağlar yapıları gereği sürekli güncelleme yapan, algoritmalarını değiştiren, insanların daha çok vakit geçirmesi için çabalayan yerler. Her güncelleme kalıcı olacak diye bir şey yok. Bu güncellemenin getirileri, götürülerinden az olursa mutlaka Instagram geri adım atacaktır. Hep beraber bu gizlemenin nelere sebep olacağını, nasıl etkileri olacağını görüyor olacağız. Hatta sevgili Instagram bile beraber göreceğimizi söylüyor:

https://platform.twitter.com/widgets.js

Konu ile ilgili Instagram’ın beğenileri gizlemesinin ne anlama geldiğini ve bu değişikliğin reklam sektörünü ve influencer pazarını nasıl etkileyeceğini DigitalAge dergisinin Youtube kanalında da cevapladım:

Öne çıkarılmış görsel Georgia de Lotz

Unsplash


“Instagram’ın Beğenileri Gizlemesi Ne Anlama Geliyor?” için 2 cevap

  1. Ellerinize sağlık, işletme hesabımı yükseltmeye çalışıyorum her bilgi beinm için önemli 🙂

    Beğen

  2. Elinize sağlık kaliteli bir çalışma olmuş.

    Beğen

Yorum bırakın

WordPress.com’da bir web sitesi veya blog oluşturun