Arman ACAR

Girişim, Reklam, Teknoloji


Bir ‘post’ İçin Ne Paralar Dönüyor Fenomen Ekonomisi İşte Böyle İşliyor

Bu röportaj 24 Eylül 2016 tarihinde Hürriyet Gazetesi yazarı Sibel Arna tarafından gerçekleştirilmiştir.

Bir zamanlar reklam pastasının yüzde 90’ı gazeteler, televizyonlar ve billboard üzerinde dönerken şimdi bu oran yüzde 50’lere kadar düştü.

Geri kalan para sosyal medya, dijital reklam, yani Facebook, Google ve YouTube gibi kanallar üzerinden harcanıyor. Peki “parayı kim kazanıyor” derseniz sosyal medya üzerinden ünlü olan fenomenler ve hali hazırda ünlü olup sosyal medyasını iyi yönetenler. Türkiye’nin önemli ‘influencer’ ve ‘celebrity marketing’ (şöhret sosyal medya yönetimi) ajansı Unite.ad’nin kurucu ortağı Arman Acar ile sosyal medya ekonomisini, son fenomen Kerimcan Durmaz ile Snapchat sonrası gelen şöhretini konuştuk.

 

Ajans Sahibi Arman Acar Sektörün İç Yüzünü Anlatıyor

Kerimcan Durmaz bir balon. Türkiye’nin ünlü ekosisteminde böyle adamlar hep çıkar. 2-3 yıl ekmek yerler, sonra herkesin yediği ekmek seviyesine inerler. Şu an Kerimcan Durmaz’ı kullanmak moda. O yüzden ne para kazanıyorsa hak ediyor. Günde iki mekânda DJ’lik yapıyor. Ve her defasında 20 bin alıyor. Ama adam 1000 kişilik mekâna 2500 kişi sokuyor. Mekân para kazanıyor ve vergilendiriliyor. Kerimcan da Snapchat üzerinden kazanıyor.

***

Birçok marka sahte takipçi satın alan ünlülerle anlaştı. Instagram’ın istatistik bölümünün aktif olmasıyla bu devir kapandı. Takipçi ve beğeni satın alan hesapların hepsi çöp oldu. Çünkü istatistik butonuna bakınca kaç kişi bakmış, kaç kişi beğenmiş, kaç kişi yorum yapmış görünüyor.

VERGİ SORUNU NASIL ÇÖZÜLÜR? (NTV Finans Kafe röportajıma buradan ulaşabilirsiniz)

Maliye Bakanı açıklama yaptı: “Kimin sosyal medyadan ne kadar kazandığını tespit edip vergilendirme yapacağız.” Yapamaz. Yapılabilseydi TV sektöründe el altından dönen paralara müdahale ederlerdi. Sosyal medya kazançlarını vergilendirmenin tek yöntemi var: Üç koldan denetim. Sanatçıyı, markayı ve markanın birlikte çalıştığı ajansları aynı anda denetleyip ne kadar ödeme yapıldığını soracaksın. Tek tek ünlünün Instagram’ına bakarsan bir yere varamazsın. Ünlü tabii ki para almadığını söyler. Ama günün sonunda ajansın kestiği faturalardan gerçek açığa çıkar.

Röportajın tamamına ulaşmak için buradan buyurun. 



“Bir ‘post’ İçin Ne Paralar Dönüyor Fenomen Ekonomisi İşte Böyle İşliyor” için bir cevap

  1. Zararının olmadığını düşünsek de sosyal medya ve fenomen davranışları, takipçilerin tutumlarını da etkiliyor.

    Beğen

Yorum bırakın

WordPress.com’da bir web sitesi veya blog oluşturun